Historiek

Historiek

De Keerkring is als experimenteel project gestart op 16 februari 1997. vzw Dienstencentrum Hof Ter Welle en de gemeente Beveren gaven het project de kans zijn werking uit te bouwen en de inhoudelijke waarde ervan te bewijzen.

In juli 1997 is de Opvoedingstelefoon, opvoedingsservice van het eerste uur voor alle ouders, van start gegaan met 12 uur bereikbaarheid per week, inmiddels uitgebreid naar 26 uur en bemand door deskundige intern en extern opgeleide vrijwillige medewerkers.

In oktober 2010 zet ‘de kleine Robin’ de stadsfeestzaal in Antwerpen op stelten; de Opvoedingstelefoon wordt de Opvoedingslijn.

Op 30 september 1998 werd de Keerkring als aparte vzw opgericht als eerste Centrum voor Opvoedingsondersteuning in Vlaanderen.

Wetenschappelijke ondersteuning via een samenwerkingsverband met de Faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen, Centrum voor Gezinspedagogie, Prof. Dr. Lieve Vandemeulebroecke – KuLeuven.

Ondertussen werden de Oudergroepen voorbereid: een eerste reeks groepsbijeenkomsten van ouders met hun kinderen, vond plaats in de regio Groot-Kruibeke in april 1998. Het bleek het begin te zijn van een lange reeks Oudergroepen op diverse locaties (in Groot-Beveren, Groot-Kruibeke en op 2 locaties in Sint-Niklaas).

Sinds januari 2006 is het groepswerk door Kind en Gezin erkend als Inloopteam De Keerkring: INtegrale en Laagdrempelige Ondersteuning bij de OPvoeding voor kansarme (aanstaande) ouders met kinderen van 0 tot 6 jaar. Aanstaande ouders en ouders met kinderen van 0 tot 6 jaar in een kwetsbare positie, uit Beveren, Kruibeke, Sint-Niklaas en deelgemeenten kunnen met hun opvoedingsvragen terecht bij het Inloopteam. In Sint-Niklaas organiseert De Keerkring ook een Oudergroep voor ouders met schoolgaande kinderen, vanuit de behoefte van deze specifieke doelgroep.

In 2006 werd vzw De Keerkring partner in de opvoedingswinkel Sint-Niklaas waar een derde werkvorm, Spreekuur voor Ouders, zijn stek vindt. Het Spreekuur voor Ouders wordt daarna ook georganiseerd in het oude Gemeentehuis in Beveren, en  doorheen de jaren in verschillende andere Wase gemeenten.

Jarenlange ervaring en deskundigheid dragen we uit via de werkvorm Vorming op vraag en op maat.

Vandaag zijn we partner in vele Huizen van het Kind en van Krachtgericht netwerk Waas & Dender (1 Gezin – 1 Plan).