Opvoedingslijn

Opvoedingslijn

Vanuit vzw De Keerkring organiseren wij in Vlaanderen en Brussel de Opvoedingslijn, waar ouders en andere opvoedingsverantwoordelijken telefonisch, via mail of chat terecht kunnen met vragen of zorgen. Dit doen we met de medewerking van tientallen vrijwilligers.

“Je kind opvoeden gaat niet vanzelf. De perfecte opvoeding bestaat immers niet. Als je het even niet meer weet, is er De Opvoedingslijn.”

Voor de Opvoedingslijn zijn we steeds op zoek naar vrijwillige medewerkers!

Bij de Opvoedingslijn kunnen opvoedingsverantwoordelijken ((groot- of stief-)ouders, leerkrachten, opvoeders, etc.) terecht met hun vragen over opvoeding, groot en klein. Deze blijven anoniem en worden steeds persoonlijk beantwoord. De Opvoedingslijn is bereikbaar via mail, chat of telefoon. Wil je hier graag aan bijdragen? Dat kan! Je zal samenwerken met een team van gedreven vrijwilligers die je met veel plezier en warmte welkom zullen heten. Je krijgt bij de start een buddy toegewezen, je volgt een interne opleiding en jullie komen daarna nog regelmatig (al dan niet online) samen voor vormingen, vergaderingen of een vrijwilligersactiviteit. Na je opleiding ontvang je een verplaatsingsvergoeding indien je het werk vanuit ons kantoor verricht. Het is ook mogelijk om dit engagement via telewerk op te nemen.

Wat zoeken wij in onze vrijwilligers?

  • Interesse in opvoeding, en de relatie ouders-kinderen
  • Met een open blik opvoedingsvragen kunnen beantwoorden
  • Je kan goed luisteren aan de telefoon en/of hebt een vlotte pen om te antwoorden op mails/chatvragen
  • Je wil je engageren: 9 uur permanentie per maand voor permanentie aan de telefoon en/of minimaal 1 mail per week binnen de 24u te beantwoorden en/of minimaal 2 chatpermanenties per maand te doen (op woensdag, in de voormiddag of ’s avonds)
  • Registreren van gesprekken in ons registratieprogramma
  • Geregeld gespreksbespreking / intervisie 

Herken je jezelf? Contacteer ons snel voor meer info!

Op woensdag 25/9/2024 om 19u30 plannen we een digitaal infomoment.
Inschrijven kan via dit formulier: https://forms.gle/MCLYuuEFDdtnDuqD9 Lukt het niet om dan aanwezig te zijn en heb je toch interesse? Mail naar kirsten@opvoedingslijn.be en we bekijken wat er mogelijk is!

Een vrijwilliger aan het woord

Ik ervaar mijn deelname als vrijwilligster aan de Opvoedingslijn toch een beetje als een echte job. Ik voel me binnen de groep vrijwillig(st)ers mee-verantwoordelijk voor een kwaliteitsvolle ondersteuning van de beller-opvoeder. Helemaal in het begin zag ik het bijwijlen niet meer zitten, omdat ik dacht mij te moeten meten met jarenlang geoefende operatoren. Dat dit helemaal niet hoeft, besefte ik later.

Stilaan groeide mijn zelfvertrouwen, vooral door de relativerende houding van directie en collega-vrijwilligers : “hier mag je fouten maken”. Zo kon ik aan den lijve voelen wat het betekent voor de beller om kwetsbaar aan de telefoon te zitten en (eindelijk ?) die Opvoedingslijn in vertrouwen te nemen rond driejarige dochterlief die midden in de nacht het huis op stelten zet of rond de puberzoon die vanuit zijn onzekerheid het gezin terroriseert.

Het ontroert me vaak hoe de beller aan de andere kant van de lijn eerlijk naar zichzelf probeert te kijken. De anonimiteit die de Opvoedingslijn garandeert, helpt hier een handje. Zo groeide ook mijn vermogen tot empathie met die kwetsbare beller. Vanuit eigen fouten die ik maakte als moeder van drie dochters kon ik langzaamaan meer begrip opbrengen voor de soms moeilijke gezinssituaties waarin mensen verzeild geraken. Daarnaast groeide de overtuiging dat elke vrijwilliger haar/zijn eigen stijl mag hebben en dat een heterogene groep operatoren aan de bellers ook verschillende perspectieven biedt.

De maandelijkse team- en vormingsbijeenkomsten dragen bij tot een groter inzicht en tot een deugddoend groepsgevoel. Dit maakt dat het vertrouwen binnen de groep groot is en wij als vrijwilligers eerlijk-kritisch met elkaar omgaan. Ik ben er zeker van dat dit alles de kwaliteit van onze telefonische gesprekken en de diepgang van onze empathie ten goede komt.

Het vrijwilligerswerk als operator aan de Opvoedingslijn is bijgevolg voor mij bijna een levensles. Ik heb in deze luttele vier jaren ontzettend veel geleerd, in de eerste plaats over mezelf, over mijn gezin en over mijn omgang met mensen. Ik voel dat ik een bewustere vrouw ben geworden.

Aan kandidaat-vrijwilligers kan ik slechts zeggen : als je de stap durft te zetten, volgt de rest vanzelf. Alvast welkom in onze groep.